15/3/12

ο ρόλος του κλήρου το ’21: μικρό κουίζ

αρχιεπίσκοπος συναντάται με υπουργό παιδείας, εκδίδεται έπειτα δελτίο τύπου, όπου αναφέρονται και τα εξής:

«αυτές τις μέρες [...] θα γιορτάσουμε την παλιγγενεσία του έθνους, την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η οποία συνδέεται έντονα με την παρουσία του κλήρου. Η επανάσταση συντελέστηκε και επιτεύχθηκε με το κίνημα του Διαφωτισμού στον οποίο ο κλήρος είχε έντονη παρουσία. Εκεί δίπλα στον Κοραή ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κων/νος ο Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, δηλαδή ένα πλήθος ιερωμένων όλων των βαθμίδων, οι οποίοι συνετέλεσαν στην αφύπνιση και στην έμπνευση των αγωνιστών. Μέσα στους αγωνιστές βέβαια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τον πεσόντα στον αγώνα, τον Αθανάσιο Διάκο».

σε ποιον ανήκουν αυτά τα λόγια; στον αρχιεπίσκοπο ή τον υπουργό;

διαβάστε τη συνέχεια...

καλά, το βρήκατε: στον αρχιεπισκοπικότερο του αρχιεπισκόπου, στον υπουργό εθνικού θρησκεύματος και παιδείας!

ολόκληρο το δελτίο τύπου:

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη μετά τη συνάντηση με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Ο υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, συναντήθηκε με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, στις 9.30, το πρωί, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Υπουργός:
«Επισκέφθηκα το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο όχι μόνο γιατί το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανέλαβα, είναι και Θρησκευμάτων. Αυτό είναι ένας τυπικός λόγος. Για μένα η επίσκεψη αυτή έχει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα γιατί ο ίδιος έχω βαθιά πίστη, αυτή που έχει όλος ο απλός ελληνικός λαός. Μάλιστα, αυτές τις μέρες, είναι επίκαιρη αυτή η επίσκεψη γιατί θα γιορτάσουμε την παλιγγενεσία του έθνους, την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η οποία συνδέεται έντονα με την παρουσία του κλήρου. Η επανάσταση συντελέστηκε και επιτεύχθηκε με το κίνημα του Διαφωτισμού στον οποίο ο κλήρος είχε έντονη παρουσία. Εκεί δίπλα στον Κοραή ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κων/νος ο Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, δηλαδή ένα πλήθος ιερωμένων όλων των βαθμίδων, οι οποίοι συνετέλεσαν στην αφύπνιση και στην έμπνευση των αγωνιστών. Μέσα στους αγωνιστές βέβαια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τον πεσόντα στον αγώνα, τον Αθανάσιο Διάκο.

Επομένως όποιος έχει μία γνώση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και του νεότερου ελληνισμού γνωρίζει το ρόλο της εκκλησίας στην ελληνική ιστορία, στην ελληνική παράδοση, στον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας οφείλει δημόσια να το αναγνωρίζει. Η παιδεία μας δεν μπορεί να αφίσταται από την ορθοδοξία, που είναι ένα έτερο σκέλος.

Ήρθα λοιπόν να δω το Μακαριώτατο και να συζητήσουμε διάφορα θέματα της εκκλησίας με πολύ σεβασμό στο πρόσωπό του και με ευγνωμοσύνη, εκ μέρους μου, ως απλού έλληνα πολίτη για όσα προσφέρει η ορθόδοξη εκκλησία υπό την ηγεσία του Μακαριώτατου στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Τον ευχαριστώ, τον συγχαίρω και θα είμαι κοντά σε ό,τι επιτελεί η εκκλησία μας.»


Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος:

«Με πολλή χαρά δεχθήκαμε στην Αρχιεπισκοπή το νέο μας Υπουργό Εθνικής Παιδείας, Διά Βίου Επιμορφώσεως και Θρησκευμάτων, τον κ. Μπαμπινιώτη. Δεν είμαστε τόσο χαρούμενοι μόνο γιατί είναι ο Υπουργός μας από σήμερα και πέρα, αλλά διότι είναι αυτός που είναι. Είναι ο κ. Μπαμπινιώτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου μέχρι πρότινος, ο μεγάλος καθηγητής μας στη γλώσσα, στο κομμάτι της γλωσσολογίας, της επιστήμης αυτής. Είναι εκείνος που έχει πάρα πολλά προσφέρει στα γράμματα και νομίζω ότι είναι και ο κατάλληλος αυτή τη στιγμή και είναι επάξια η επιλογή του.

Θα ήθελα λοιπόν για όλα αυτά να τον ευχαριστήσω. Είμαι βέβαιος, γιατί έχει δώσει δείγμα γραφής, ότι αυτά που πιστεύει θα προσπαθήσει να τα υλοποιήσει. Μαζί με τις ευχαριστίες μου, θα ήθελα να του ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου για ένα έργο δημιουργικό, να τον συγχαρώ και να του υποσχεθώ ότι η εκκλησία μας, είτε σαν ιεραρχία είτε σαν μητροπόλεις είτε σαν αρχιεπισκοπή είτε σαν ένας απλός παπάς, θα σταθούμε πλάι του σε ό,τι θα χρειαστεί να συνεργαστούμε. Είναι πάρα πολλά τα θέματα που αυτή την εποχή η εκκλησία θέλει να κάνει και χρειάζεται συνεργασία με την πολιτεία.

Για άλλη μια φορά πολλές ευχαριστίες κύριε Υπουργέ μας…»

buzz it!