22/3/13

«Είσαι για καμιά καπνοσύριγγα;» - Επετειακό - Ο σοσιαλιστής!

(Εφημερίδα των συντακτών, 22 Μαρτίου 2013)

«Είσαι για καμιά καπνοσύριγγα;»

«Εκστρατεία αποτίναξης των 500 ετών υποδούλωσης – Απελευθερωνόμαστε πνευματικά – Μαθαίνουμε να μιλάμε, να χρησιμοποιούμε [...] τη λαλιά μας πάλι!!! Τη γλώσσα που δε μας έμαθε ποτέ το φαινομενικά ελληνικό κράτος-πολιτεία…»

Άλλο ένα αδέσποτο ιμέιλ στη διαδικτυακή πιάτσα, με 300 τουρκικές λέξεις (στην πραγματικότητα δεν είναι όλες τουρκικές!) σε ελληνοπρεπή απόδοση, εγχείρημα που κραυγάζει από μόνο του την ανοησία του, και φυσικά την έλλειψη κάθε επαφής με την πραγματικότητα, γλωσσική και άλλη.

Ας το διασκεδάσουμε. Ας φανταστούμε λ.χ. τους νέους σταυροφόρους να ακολουθούν τις προτάσεις τους:

«Έκοψα το τσιγάρο και το ’ριξα στην καπνοσύριγγα» (τσιμπούκι)

«Τον έκανα πολλή ευχαρίστηση» (χάζι)

«Το βράδυ τρώω μόνο ένα πηγμένο γάλα» (γιαούρτι)

«Θα μας τρελάνουν πάλι οι ετησίες άνεμοι» (μελτέμια)

«Κάναμε πολλή ευδιαθεσία χτες στου Νίκου» (κέφι)

«Με τη ζέστη ένα υδροπεπόνι είναι ό,τι πρέπει» (καρπούζι)

«Οι φοιτητές στη Λάρισα πήγαν από πύραυνο» (μαγκάλι)

«Τον κοιτούσε κι έτρεχαν τα πυκνόρρευστα διαλύματα ζάχαρης» (σιρόπια)

«Ουστ από δω, ρε νέε!» (τζογλάνι)

«Σοκολάτα με φρυγανισμένα λεπτοκάρυα» (καβουρντισμένα φουντούκια)

«Εδώ οι καλές πιστάκες Αιγίνης» (φιστίκια)

«Μετά το φαγητό είμαι πολύ χασισοπότης για τσιγάρο» (χαρμάνης)

«Τρελαίνομαι για ραθυμία στο κρεβάτι» (χουζούρεμα).

Αλλά κυρίως, όταν πρωτοσυλλαβίσει το μωρό σας (τουρκιστί!) μπα-μπα, μην υποκύψετε στη συγκίνηση· αστράψτε του ένα χαστούκι, ώσπου να πει «πα-τε-ρα»!


Επετειακό

Το «Πετρο-κάραβο», ανοιχτά της Πάτμου, όπου λειτουργούσε, λέει, κρυφό σχολειό!






Επανάληψη κόντρα στην επανάληψη, τώρα που, δεν μας έφτανε ο Άδωνης σε όλα τα κανάλια, βγήκαν οι πιο καθαρόαιμοι ακόμα κι έστησαν εθνοδιδασκαλεία.

Για το κρυφό σχολειό ξανά μανά, τον ανθεκτικότερο μύθο, αφού τα περί Λαύρας και Παλαιών Πατρών είναι αποδεδειγμένα μυθεύματα, για όποιον θέλει να διαβάσει, κι όχι να περιμένει απ’ τον παππού του και τη γιαγιά του, όπως ο Λαζόπουλος π.χ. («την Ιστορία δεν τη μαθαίνουμε απ’ τα βιβλία· την Ιστορία τη μαθαίνουμε απ’ τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας» είχε δηλώσει).

Λέω «αποδεδειγμένα», γιατί μιλούν οι ημερομηνίες, πότε ήταν πού δηλαδή ο Παλαιών Πατρών, πότε άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις κτλ., ενώ για τα κρυφά σχολειά μπορεί ο κάθε τοπικός άρχοντας να δηλώνει, για τουριστική ατραξιόν, την κάθε σπηλιά κρυφό σχολειό.

Δύο μόνο παραδείγματα: στη Δημητσάνα, όπου «επροστατεύετο [από τους Τούρκους] και ελευθέρως ενηργείτο και η εκπαίδευσις», ιδίως στην περίφημη Μονή Φιλοσόφου, εκεί βρήκε να δηλώσει η εθνοκαπηλεία ένα από τα περιφημότερα κρυφά σχολειά της.

Και από… αυτοψία: στην Πάτμο, ενάμισι μίλι απ’ την ακτή, στο ταραγμένο Ικάριο, είναι ένας μεγάλος βράχος, ούτε βραχονησίδα δεν τον λες, κι όμως βρέθηκε αρχιμανδρίτης να πει πως λειτουργούσε εκεί πάνω κρυφό σχολειό, όπου έσπευδαν δηλαδή θαλασσόδαρτα μες στη νύχτα τα μικρά σκλαβόπουλα…

«Απ’ έξω μαυροφόρ’ απελπισιά, πικρής σκλαβιάς χειροπιαστό σκοτάδι» αρχίζει το γνωστό ποίημα για το κρυφό σχολειό. Και νά το ώς τις μέρες μας, το ποίημα, μα πιο πολύ το χειροπιαστό σκοτάδι.


Ο σοσιαλιστής!

Πολύς λόγος έγινε για τους τρεις της ΝΔ που καταψήφισαν την άρση ασυλίας του Κασιδιάρη, και πέρασε απαρατήρητος ο ένας του ΠΑΣΟΚ.

Τρεις της ΝΔ, Ιωαννίδης, Κεφαλογιάννης και κάποιος Καράμπελας, πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή ––αυτήν, κακά τα ψέματα, που απέτρεψε τους χίλιους δεκατρείς… Και σιγά η έκπληξη, ιδίως για τους δύο επιδεικτικά μοσχόμαγκες, τον άξιο γόνο της γνωστής οικογενείας Κεφαλογιάννη, και τον Ιωαννίδη, που κάλυπτε την προπονητική του μετριότητα πετώντας μπουκάλια με νερό στα κεφάλια των παικτών του ή πλακώνοντάς τους στα χαστούκια.

Όμως το θέμα είναι ότι, με τα φώτα στραμμένα στους αναμενόμενους, στο κάτω κάτω, και ομογάλακτους του Κασιδιάρη, δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε στο Όχι κορυφαίου στελέχους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ ––με κεφαλαία παρακαλώ το όνομά του: ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, αν τάχα υπάρχει βίβλος της ντροπής, για σοσιαλιστές, λέει. Γι’ αυτό και κατεξοχήν εμπαίκτες.


ΥΓ προς Κασιδιάρη, που δήλωσε ότι και πάλι θα βγει «πανηγυρικά αθώος»: «αθώος λόγω αμφιβολιών» δεν είναι «πανηγυρικά», ω εθνοπατέρα!


(η φωτό του Πετροκάραβου είναι του Βασίλη Χάσκου, από το ιστολόγιο Η φωτογραφία στην Πάτμο)

buzz it!