29/6/07

κοτζάμ μουσικός, και μέγας μουσικός, αλλά μόνο με ένα βιολί, το βιολί του

"Το μοναδικό τους επιχείρημα κατά του Αρχιεπισκόπου βασίζεται σε κάποια δήλωσή του ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εκείνος 'μελετούσε'."

Έτσι βρήκε να συνοψίσει ο Μίκης (συνέντευξη στον Γ. Χρονά, Lifo 7/6) τα πλείστα όσα είπε και έπραξε ο Χριστόδουλος, τα πλείστα όσα γράφτηκαν γι' αυτά και ξαναματαγράφτηκαν (μετά την ιταμή -να το πούμε τώρα- προτροπή να πλένουμε το στόμα μας προτού μιλήσουμε για τον Χρ.), μπας και βοηθήσουν την ασθενή μνήμη πια του Μίκη, πλην όμως αυτός, όπως έγραφα --αντίθετα με τον Χρ. που μελετούσε--, ούτε μελετούσε ούτε εκ των υστέρων μελέτησε,* ούτε ξεφύλλισε καν...

διαβάστε τη συνέχεια...

Στην εξίσου ιταμή συρρίκνωση των όσων γράφτηκαν κατά καιρούς για την πλούσια ακροδεξιά και εθνικιστική και ρατσιστική κτλ. δράση του Χρ. κατέληξε ο Μίκης έπειτα από τα εξής, απλώς αμετροεπή:

"Ας πάρουμε δυο τρία από τα μέγιστα προβλήματα του καιρού μας, όπως λ.χ. την επιθετικότητα των ΗΠΑ [...] με κορυφαίο έγκλημα τον πόλεμο στο Ιράκ, την παγκοσμιοποίηση και την προσπάθεια εξάλειψης της εθνικής μας μνήμης ακόμα και μέσα στα τρυφερά μυαλά των παιδιών μας με το βιβλίο της Στ΄ δημοτικού. Και ας συγκρίνουμε τη στάση του Αρχιεπισκόπου με εκείνη των λεγόμενων προοδευτικών κύκλων. Ποια θα πρέπει να είναι σήμερα μια πατριωτική, φιλειρηνική και αληθινά προοδευτική πολιτική; Παρατηρούμε λοιπόν ότι απέναντι σ' αυτούς τους Στόχους-Προβλήματα [σ.σ. το "Στόχους" με κεφαλαίο Σ μού θύμισε προς στιγμήν τον ακροδεξιό Στόχο, προσφιλή συνομιλητή και δι' αλληλογραφίας του Χρ.] η μεν στάση του Αρχ. είναι απολύτως θετική, το δε μεγαλύτερο τμήμα των πάλαι ποτέ αριστερών-προοδευτικών και άλλων και των πάσης φύσεως επιγόνων τους έχει διαβρωθεί. Εξού και η συντονισμένη από ελληνικά και ξένα κέντρα προσπάθεια για τη 'δαιμονοποίηση' του προσώπου του Μακαριωτάτου, που, εκτός των άλλων, ως προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας, αποτελεί και ένα σύμβολο της Ορθοδοξίας, η οποία τους ενοχλεί από την άποψη ότι ο ρόλος της στη διαχρονική αντοχή και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας (μέσω των Ευαγγελίων) και γενικότερα της ελληνικότητας υπήρξε καθοριστικός. [...]"

Δε μας ενοχλεί η Ορθοδοξία, Μίκη Θεοδωράκη. Κι εμάς η στάση των "πάλαι ποτέ αριστερών-προοδευτικών" μας ενοχλεί. Μας πληγώνει.

* Αλλά τι λέω, ούτε και τα ίδια του λόγια δε διάβασε ο Μίκης! (βλ. και εδώ)

buzz it!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Εξού και η συντονισμένη από ελληνικά και ξένα κέντρα προσπάθεια για τη 'δαιμονοποίηση' του προσώπου του Μακαριωτάτου, που, εκτός των άλλων, ως προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας, αποτελεί και ένα σύμβολο της Ορθοδοξίας, η οποία τους ενοχλεί από την άποψη ότι ο ρόλος της στη διαχρονική αντοχή και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας (μέσω των Ευαγγελίων) και γενικότερα της ελληνικότητας υπήρξε καθοριστικός»


Και εγώ που νόμιζα ότι τα ελληνικά προϋπήρχαν του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς διατηρήθηκαν τα ελληνικά μέχρι την εμφάνιση των Ευαγγελίων.
Επίσης πώς διατηρήθηκαν οι γλώσσες στις οποίες δεν γράγτηκαν τα Ευαγγέλια. Π.χ τα αλβανικά
Εκτός και αν δεχτούμε ότι από τις αλλαγές που συνέβησαν ανά τους αιώνες μόνο τα ελληνικά κινδύνευαν!!!

Πάρης