6/4/19

Μετουσιώσεις και μεταμορφώσεις

(Εφημερίδα των συντακτών 6 Απρ. 2019)


 *  Ο άνθρωπος μετουσίωση: «H φετινή μας Πασχαλινή καμπάνια, κρύβει ένα γεμάτο αγάπη μήνυμα και τον άνθρωπο που μπορεί να το εκφράσει. Τον άνθρωπο που αποτελεί την μετουσίωση των άγιων αυτών ημερών. Τον Πέτρο Γαϊτάνο! Καλό Πάσχα!»

Το μήνυμα του Τζάμπο είναι αυτό, για τη διαφήμιση που κατέκλυσε ήδη τα κανάλια. Με το «ταπεινό κερί». Και σλόγκαν: «Νονοί, μην ξεχάσετε τη λαμπάδα».

Όμως σε διαφήμιση λαμπάδων για παιδιά ο «βυζαντινός βάρδος»; Λερώνοντας έτσι τα χέρια του, αυτά που αρνήθηκε να πλύνει σαν Πόντιος Πιλάτος στην ίδια διαφήμιση;

Αφού παιδιά ίσον αμαρτία, όπως φιλοσοφούσε προ ετών ο ίδιος:

«η τεκνογονία και ο γάμος είναι αμαρτωλές καταστάσεις. [...] Ο προορισμός μας δεν είναι ο γάμος, ούτε η τεκνογονία. Το μυστήριο του γάμου είναι μια συγκατάβαση Θεού. Είναι αμαρτία και αυτό. [...] Δεν χρειάζεται να υπάρχει ο ανθρώπινος πληθυσμός. Ο ανθρώπινος πληθυσμός υπάρχει, γιατί αυτή είναι η αμαρτία του…»

Οϊμέ! Αμαρτία δηλαδή και η ύπαρξη του ανθρώπου-«μετουσίωση των άγιων αυτών ημερών»;

Τότε μαύρων ημερών. Άκου «άγιων»!

(Και αλήθεια σύμπτωση: το μαύρο δεν αναφέρεται εδώ στα ιδεολογικά πιστεύω τού εν λόγω.)

* «Στον ανακριτή η καλλονή δικηγόρος» επέμεναν τα κεφαλαία γράμματα στο κάτω μέρος της οθόνης όση ώρα κρατούσε το ρεπορτάζ για τη δικηγόρο και τον δικηγόρο που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «μαφία των φυλακών».

Κανάλι; Όχι πως δεν θα μπορούσαν να είναι τα περισσότερα, όμως ήταν το ένα. Το Σταρ.

Το ίδιο όπου, λίγες μέρες πιο πριν, ο ρεπόρτερ που αναφερόταν στην 32χρονη που ερευνάται αν έσπρωξε τον φίλο της απ’ το μπαλκόνι, και ενώ εμείς βλέπαμε και ξαναβλέπαμε φωτογραφίες με το πλούσιο στήθος της να ξεχειλίζει απ’ το βαθύ ντεκολτέ, κατέληξε: «Την Τρίτη θα προσέλθει, σίγουρα χωρίς τα εντυπωσιακά φορέματα που συνήθιζε, στον ανακριτή».

Και βέβαια δεν εκπλήσσομαι ακόμα. Ιδίως με το πρωτοπόρο στο λάιφστάιλ κανάλι, στα όρια συχνά του καλτ –ας θυμηθούμε μόνο την Πετρούλα να λέει το δελτίο καιρού με το μπικίνι, σαν μεταμεσονύχτια διαφήμιση ροζ τηλεφωνικών γραμμών.

Απλώς κάτι παθαίνω όποτε βλέπω το κωμικό εντέλει θέαμα, με τον Σταμάτη Μαλέλη, τον Εισηγητή αυτής της τηλεόρασης, να παίζει τώρα τον εισαγγελέα σε θέματα πολιτικής ηθικής, ανεμίζοντας τη σημαία της Φώφης Γεννηματά (βλ. και εδώ, Τάσος Τσακίρογλου, «Ο Μαλέλης, η Πετρούλα και τα παράθυρα», 12/2).

Εκτός κι αν μας διέφυγε κάποια αυτοκριτική του. Να πάψουμε αν μη τι άλλο να γελάμε.

* Ο Θανάσης Χειμωνάς στο Ποτάμι: Νά που ουδείς αναντικατάστατος. Στη θέση του Ψαριανού, του πολλά βαρύ αριστερού που βόσκει για την ώρα έξω απ’ το μαντρί των Μητσοτάκη-Άδωνη-Βορίδη-Σαμαρά·

στη θέση του Ψαριανού λοιπόν, άλλος επιφανής από το Κόμμα των Κοπρολόγων, ο Θανάσης Χειμωνάς.

Που παράλληλα με την όσο-δεν-παίρνει-άλλο-trash καριέρα του στα σόσιαλ μίντια πασχίζει από καιρό να κάνει και καριέρα πολιτικού. Έως και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε.

Τώρα κινάει για ευρωβουλευτής. Μυκτηρίζοντας «τα ανθυποσελέμπριτις των ψηφοδελτίων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Μόνο για αυτούς ή αυτές που (νομίζουν πως) ανεβαίνουν με το όνομα των γονιών τους δεν μας είπε.

* Θαύματα τελευταίας εσοδείας: (1) «Μόνο με τη βοήθεια του Θεού θα μπορούσαν να έχουν σωθεί η μητέρα με τα δύο της παιδιά» άρχιζε πρόσφατα η Μάρα Ζαχαρέα την είδηση για τη μητέρα με τα παιδιά που σώθηκαν ενώ το αυτοκίνητό τους έπεσε σε γκρεμό στην Κρήτη.  

(2) «Ο Ταξιάρχης Λέσβου έκανε το θαύμα του» και αθωώθηκε το μοντέλο που είχε συλληφθεί στην Κίνα με 2,6 κιλά κοκαΐνη: τον είχε δει στον ύπνο της την παραμονή της δίκης, «αλλά και οι γονείς της είναι πιστοί»![1]

(3) Άθεος γράφτηκε πως είναι ο Έλληνας που για ελάχιστα λεπτά δεν μπήκε στο αεροπλάνο που έπεσε τελευταία στην Αιθιοπία. Αλάλαζαν ωστόσο οι πιστοί για το θαύμα, που ο Θεός έσωσε τον Έλληνα (βρέθηκε και δεύτερος που σώθηκε, μουσουλμάνος αυτός, μα τέλος πάντων…), και του έγραφαν στο φέισμπουκ πόσο τον αγαπάει ο Θεός και γι’ αυτό να πάει να μονάσει.

157 άνθρωποι χάθηκαν στο δυστύχημα, πολλοί πιθανότατα πιστοί. Στο δικό τους φέισμπουκ τι να τους έγραφαν άραγε;



[1] (Δεν ξέρω αν είναι ο ίδιος αρχάγγελος που χειρούργησε τον ιερωμένο και γιατρό που διαβάσαμε πρόσφατα. Και τον έσωσε, εννοείται.)

buzz it!