20/4/20

Το μεγάλο μας τσίρκο (β΄)

(Εφημερίδα των συντακτών 17 Απρ. 2020)



* Πληθαίνουν ευτυχώς οι έρευνες και τα άρθρα που ξηλώνουν τον μανδύα του Ηγεμόνα, που πρώτος τάχα πήρε μέτρα για την πανδημία και πρώτος ενίσχυσε και πρώτος προέβλεψε κ.ο.κ., έτσι που η χώρα μας έχει τα λιγότερα κρούσματα, τους λιγότερους θανάτους κτλ.

Του Κώστα Ασημακόπουλου ήταν το σχετικό άρθρο στο Έθνος της 6/4 που μνημόνευσα στην περασμένη επιφυλλίδα: το ξανασημειώνω, γιατί είχα παραλείψει το όνομα του συντάκτη. Εμπεριστατωμένο και με πολλούς πίνακες επίσης ένα σχετικό άρθρο του Γιάννη Ραγκούση στο φέισμπουκ, αναδημοσιευμένο στο Documento, 12/4. Εδώ επίσης (13/4) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας έδινε πίνακα όπου «η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση των 41 χωρών της Ευρώπης».

Κρίμα, τόση δουλειά από κανάλια και λοιπά λιβανιστήρια.

* Άλλωστε, γιά φανταστείτε, λέει, λένε, να ζούσαμε την πανδημία αυτή στα χρόνια των Μαδουροτσιπραίων. Πλήθος κι εδώ οι ευθυμογράφοι, με πρώτο τον ομόσταβλο του Θέμου Αναστασιάδη, τον Μιχάλη Περρή, στη θλιβερή σκιά πια του εαυτού της Athens Voice.

Ή τον άραγε επίσης σκιά του εαυτού του ή μήπως πάντα έτσι, τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, που κυνηγάει πια τη δημοσιότητα όπου και μ’ ό,τι βρει, με τον «Πάτο», το «Βδέλυγμα» και άλλους λυσσαλέα αντισυριζαϊκούς και μαζί αξιοδάκρυτα φαιδρούς λιβέλους. Ας μην του την αρνηθούμε αυτή τη δημοσιότητα, μπορεί και να του κάνουμε καλό, άγιες μέρες που περνάμε, κι ας σταθούμε μια στάλα σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή iefimerida, 7/4.

Όπου μας λέει πως «ο κορονοϊός εκμηδένισε δύο πράγματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Εκκλησία». Και ειδικά η Εκκλησία «κυριολεκτικά εκμηδενίστηκε». Όμως ο συριζαίος «δεν αλλάζει ποτέ [...] είναι μια ανίατη ασθένεια».

Γενικότερα μιλάει για την «κατάντια στην οποία είχε περιέλθει η Αριστερά, εξαιτίας αυτής της συμμορίας η οποία παραμένει εκεί και που πιστεύω ότι είναι ο δεύτερος καρκίνος που τρώει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος είναι η Εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο ότι συμπέσανε ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησία με τέτοιο τρόπο, με φιλιά και αλληλοπροσκυνήματα… Ο ιός εκμηδένισε και τις δύο αυτές καρκινοπαθείς περιοχές. Εκμηδένισε τον ΣΥΡΙΖΑ, εξωθώντας τον σε μια αφωνία. Δεν μπορούν να πουν τίποτα, γιατί έχουμε μια καλή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που κάνει καλά τη δουλειά της και δεν αφήνει περιθώρια για αντιπολίτευση. Καταργεί την αντιπολίτευση».

Αυτά από τον ευαγγελιστή μιας νέας, μιας καινούριας Δημοκρατίας.

* Ενώ άλλος, άλλου τύπου ευαγγελιστής, ο χρυσαυγίζων Πέτρος Γαϊτάνος, κατέλαβε δικαιωματικά τη μόνιμη, καθημερινή θέση κάποιου αστυνομικού συνδικαλιστή στα κανάλια. Και χαρίζει απλόχερα τη σοφία του, εν προκειμένω ότι «όλο αυτό που ζούμε έχει μέσα του μια ευλογία· άλλωστε τίποτα δεν γίνεται χωρίς να είναι θέλημα Θεού».

Ας το ακούνε αυτό οι άγιοι πατέρες, όσοι κοιτάνε πώς να κάνουν το νταηλίκι τους, να παραβιάσουν δηλαδή τα μέτρα, μετά όμως να κρυφτούν, οι επαναστάτες, να περάσει το αυτόφωρο. Ας το ακούνε, λέω, επειδή έτσι διαταράσσουν την κατά Γαϊτάνο ευλογία και πάνε κόντρα στο θέλημα Θεού.

* Πλάι όμως στον άγιο Κερκύρας και τον λαγό ιερέα στο Κουκάκι, πώς θα ’λειπε ο δικός μας άγιος, ο Πειραιώς. Που βγήκε διάπυρος υπερασπιστής του λαγού ιερέα του Κουκακίου, και ζήτησε «να ξεπεζέψουν από το καλάμι τους» όσοι πιάνουν στο στόμα τους το μυστήριο της θείας κοινωνίας.

Ενώ σε άλλα του φιρμάνια, όπου κατακεραυνώνει την κυβέρνηση που έκλεισε τις εκκλησίες, αναφέρεται «κυρίως στις πνευματικές και σωτηριολογικές παραμέτρους της [πανδημίας], αναλύοντας τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’ αυτήν και γιατί Θεός την επέτρεψε, ως άριστος παιδαγωγός και από άπειρη αγάπη προς τον άνθρωπο». Αφού, «ο Θεός, εν τη αγάπη Του και εν τη πανσοφία Του, παραχώρησε να έρθει η παρούσα δοκιμασία για να οδηγήσει τον άνθρωπο στη μετάνοια και στη σωτηρία».

Να μας λείπουν τέτοιες αγάπες και «παραχωρήσεις».

* Κι όχι πως έχει τελειωμό, αλλά ας κλείσουμε την περιπλάνησή μας στο μεγάλο μας τσίρκο, που ο κορονοϊός ήρθε να εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με καινούριες ατραξιόν.

Αναφέρομαι τώρα στην αειθαλή συνωμοσιολογία, που βρήκε με τον κορονοϊό πεδίο δόξης λαμπρό. Μία της πλευρά, προτού προχωρήσει σε συμπεράσματα για τα άνομα σχέδια των «δημιουργών» του ιού, είναι αυτή που αμφισβητεί την επικινδυνότητά του, σε σχέση λ.χ. με τη γρίπη κ.ά. Είδα έτσι στο διαδίκτυο έναν αδέσποτο πίνακα με αριθμούς θανάτων από 1/1 έως 25/3 (άγνωστο σε ποια ή σε ποιες χώρες): στην κορφή οι ολίγιστοι θάνατοι από κορονοϊό, κι έπειτα, όλο να αυξάνονται οι θάνατοι: από εποχική γρίπη, ελονοσία, αυτοκτονίες, τροχαία, έιτζ, αλκοόλ, κάπνισμα, καρκίνο, πείνα, και στο τέλος, δεν θα το βρείτε, από εκτρώσεις! Όπου μόνο 21.297 από κορονοϊό και 9.913.712 από εκτρώσεις!

Γιατί και βέβαια έχει ιδεολογία η συνωμοσιολογία.

Όπως και το τσίρκο.



buzz it!