9/6/19

H Τσαντρική σχολή και οι Μη Πολάκηδες

(Εφημερίδα των συντακτών 8 Ιουν. 2019)


 
*  Τσαντρικής σχολής κι αυτός. Αν έτυχε να προσέξετε τις δύο Κυριακές των εκλογών σφύζουσες εκκλησίες, ιδίως στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή, με ουρές απέξω, αλλά και κόσμο στον δρόμο να βαδίζει και να σταυροκοπιέται·

κι αν επίσης προσέξατε πως όλος αυτός ο κόσμος ήταν κυρίως νέοι, μουσομαλλιάδες κι άπλυτοι, ήταν γιατί είχαν πάρει το μήνυμα του Μπακογιάννη:

πως οι αναρχικοί «είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι κρατούνε τα Εξάρχεια σε ομηρία, κι έχουμε 35.000 απελπισμένους κατοίκους, είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι στην ΑΣΟΕΕ προστατεύουν το  παραεμπόριο, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, γιατί μιλάμε για συγκοινωνούντα δοχεία, που συνδέονται με οργανωμένο έγκλημα, με διακίνηση ναρκωτικών.

»Εγώ θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος [σ.σ. και ανεβαίνει ο τόνος της φωνής]: Να κάνουν τον σταυρό τους, αν πιστεύουνε στον Θεό, να μη βγω δήμαρχος!»

Φευ, βγήκε. Τζάμπα οι σταυροί…

(Τσαντρική σχολή, υπενθυμίζω, είναι όρος του Αντώνη Σαμαρά, όταν με το συχνά μαγκίτικο ύφος του είπε κάποτε στη Βουλή: «Εγώ, επειδή είμαι της ευθείας, τ’ς αντρικής σχολής…» Επικράτησε η μονολεκτική γραφή: τσαντρική, ίσως για να αποδώσει το επίπεδο του δημιουργού.)


* Τσαντρικής σχολής επίσης, ή Μη Πολάκης. Βράδυ των ευρωεκλογών, ο Νίκος Φίλης στον Γιώργο Κουμουτσάκο: «Ο Τσίπρας, μετά την ήττα, είπε αμέσως εκλογές· θυμάστε τι έκανε ο Σαμαράς το ’14;»

Ο επίσης Τσαντρικής σχολής αλλά και Μη Πολάκης Κουμουτσάκος, κοφτά: «Είμαι νικητής, και δεν απολογούμαι σε κανέναν και για τίποτα!»

Ο υπέροχα ζεν Φίλης: «…και το ’15, που δεν παρέδωσε καν, ως όφειλε, στο Μαξίμου…»

Ο Τσαντρικής αλλά και Μη Πολάκης Κουμουτσάκος, ξανά κοφτά: «Τα είπαμε· είμαι με τους νικητές. Και οι νικητές δεν απολογούνται για τίποτα!»

Jawohl ?

* Μη Πολάκης κι αυτός. Είπε κάποια στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πως καλύτερα να μην ξέρει κανείς πώς φτιάχνονται τα λουκάνικα, γιατί τότε δεν θα τα τρώει.

Και πετάχτηκε, ξεκούδουνα εντελώς, ίδιον του ανδρός, ο Μη Πολάκης Κικίλιας: «Τα λουκάνικα άλλοι τα τρώνε και δροσίζονται κι άλλοι τα τρώνε και ζορίζονται!»

Ο ίδιος προφανώς θα δροσίζεται… Παγώσαμε!

* Και ο κατεξοχήν Μη Πολάκης. Σ’ ένα χωριό στη Χίο, έπειτα από τη λειτουργία κι ένα μνημόσυνο, πήγε ο Μη Πολάκης παπάς στο παγκάρι, πήρε μια χούφτα κέρματα, και γύρισε και τα πέταξε κατάμουτρα σ’ έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που συλλυπούνταν τους συγγενείς του εκλιπόντος και προσωπικού του φίλου:

 «Πάρ’ τα τα 30 αργύρια για τα οποία πούλησες τη Μακεδονία!» του φώναξε. «Προδότη, να φύγεις από εδώ! Έξω από την εκκλησία!»

Και έφυγε ο βουλευτής, ορθώς, για να μη γίνει επεισόδιο. Γιατί θα σηκώνονταν κι οι πέτρες αλλιώς. Αν λόγου χάρη του ’δινε ένα ξεγυρισμένο χαστούκι του Μη Πολάκη παπά, όπως πιθανότατα θα έδινε, αν είχε απέναντί του λαϊκό:

«Βεβήλωσε τον οίκο του Θεού», «Ασύλληπτη ιεροσυλία», «Ο βλάσφημος Συριζαίος» κ.ο.κ., ό,τι κι αν φανταστείτε σαν πρωτοσέλιδο την άλλη μέρα, μέσα θα πέσετε.

Όμως το ’ξερε ο Μη Πολάκης παπάς πως θα έφευγε ο βουλευτής, γιατί ξέρει ο Μη Πολάκης παπάς πως έχει απόλυτη ασυλία και ακόμα πιο απόλυτη ασυδοσία.

Ας μας καμαρώνουμε…

(Θα ήθελα να επισημάνω, με την ευκαιρία, την εύλογη διάχυση των Μακεδονομάχων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, όπως έγραφα την προηγούμενη φορά· η οποία όμως δεν μετριέται στις αναλύσεις για τα αίτια της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσα ίσα, εστιάζουμε στους νομούς της Μακεδονίας, που παρουσιάζουν την ίδια μείωση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στοιχείο που οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, ή πάντως σε λειψές αναλύσεις.)

* Αλλά πώς σχολίασε τα έργα του παπά του ο γνωστός για την ξενοφοβική, ρατσιστική ρητορική του μητροπολίτης Χίου; «Μας στεναχωρούν κάποιες αποφάσεις, αλλά σεβόμεθα και αγαπούμε τα πρόσωπα, γιατί είναι εικόνες Θεού».


Να χαρώ εγώ εικόνες Θεού!


buzz it!