11/7/07

Γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν τόσο νέοι άνθρωποι, η Λιάνα με το τσιγάρο της, κι ο Παπαθεμελής με τον Λιακόπουλό μας

αναδημοσίευση από την Πανδώρα, με το συμπάθιο, του Βήματος, 8.7.07

«-Γέροντα, γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν τόσο νέοι άνθρωποι;

-Ο Θεός τον κάθε άνθρωπο τον παίρνει στην καλύτερη στιγμή της ζωής του, με έναν ειδικό τρόπο για να σώση την ψυχή του. Εάν δει ότι κάποιος θα γίνη καλύτερος, τον αφήνει να ζήση. Εάν δει όμως ότι θα γίνη χειρότερος, τον παίρνει για να σώση. Μερικούς πάλι, που έχουν αμαρτωλή ζωή, αλλά έχουν τη διάθεση να κάνουν το καλό, τους παίρνει κοντά Του, πριν προλάβουν να το κάνουν, επειδή ξέρει ότι θα έκαναν το καλό μόλις τους δινόταν η ευκαιρία. Είναι δηλαδή σαν να τους λέει: "Μην κουράζεσθε· αρκεί η καλή διάθεση που έχετε". Αλλον, επειδή είναι πολύ καλός, τον διαλέγει και τον παίρνει κοντά Του, γιατί ο παράδεισος χρειάζεται μπουμπούκια. Φυσικά, οι γονείς και οι συγγενείς είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουν αυτό. Βλέπεις, πεθαίνει ένα παιδάκι, το παίρνει αγγελούδι ο Χριστός και κλαίνε και οδύρονται οι γονείς, ενώ έπρεπε να χαίρονται. Γιατί πού ξέρουν τι θα γινόταν, αν μεγάλωνε; Θα μπορούσε άραγε να σωθή; [...]

»Αλλά και τους γονείς βοηθάει ο θάνατος των παιδιών. Πρέπει να ξέρουν ότι από εκείνη τη στιγμή έχουν έναν πρεσβευτή στον Παράδεισο. Οταν πεθάνουν, θα 'ρθουν τα παιδιά τους με τα εξαπτέρυγα στην πόρτα του Παραδείσου να υποδεχθούν την ψυχή τους. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό! Στα παιδάκια πάλι που ταλαιπωρήθηκαν εδώ από αρρώστιες ή από κάποια αναπηρία ο Χριστός θα πει: "Ελάτε στον Παράδεισο και διαλέξτε το καλύτερο μέρος". Και τότε εκείνα θα Του πουν: "Ωραία είναι εδώ, Χριστέ μας, αλλά θέλουμε και τη μανούλα μας κοντά μας". Και ο Χριστός θα τα ακούση και θα σώση με κάποιον τρόπο και την μητέρα».

Το φαιδρό αυτό πλην ανατριχιαστικό, απόσπασμα από αυτά τα φυλλάδια που μοιράζονται στις εκκλησίες, το αντιγράφω από την κυριακάτικη σελίδα της Πανδώρας του Βήματος (8/7).

Οφείλω να πω εδώ ότι συχνά βρίσκω ανεπίτρεπτα ισοπεδωτικό το χιούμορ της Πανδώρας, που διαπνέεται λ.χ. από πρετεντερισμό και από όλη αυτή την οίηση απέναντι στους "μικρούς", της Αριστεράς εννοείται, αν όχι απέναντι σε όλη την Αριστερά. Δεν μπορώ να αρνηθώ παραταύτα το χιούμορ της, καθώς και ότι ξετρυπώνει και μας χαρίζει διάφορα, όπως το παραπάνω.


* * *

Στο ίδιο φύλλο αναφέρεται στην ασυλία που παρέχεται αποκλειστικά στη Λιάνα Κανέλλη να εμφανίζεται (=να ξημεροβραδιάζεται) στα τηλεπαράθυρα καπνίζοντας αρειμανίως. Και σχολιάζει ότι πάντως:

"η εικόνα της συνεχώς με ένα τσιγάρο στο χέρι είναι προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας. Σκεφθείτε μόνο σε πόσους τηλεθεατές η εικόνα αυτή προκαλεί αυτομάτως αποστροφή για το κάπνισμα!..."

[εδώ και δυο αφελείς απορίες δικές μου: καπνίζει και στη Βουλή η Κανέλλη; και για την εμφάνισή της αυτή στην τηλεόραση έχει άραγε λόγο το ΕΣΡ; --κι ενώ δε μου φεύγει από το νου τη στιγμή αυτή που γράφω, όπως και κάθε φορά που βλέπω τη Λιάνα-μοσχόμαγκα-φουγάρο, ο στίχος του Μπρεχτ, με την εξαίσια Μελίνα: "Μη μου φυσάς τον καπνό στα μούτρα, σκυλί!"]

* * *

Και πάντα από το ίδιο φύλλο η σπαρταριστή πληροφορία ότι ο Λιακόπουλος στηρίζει Παπαθεμελή, επειδή ο Παπαθεμελής "έχει προλογίσει και το πρόσφατο έργο τού εν λόγω κυρίου..."

Αυτά επειδή ο Παπαθεμελής, παρότι θεούσος και υπερπατριώτης εθνικιστής, θεωρείται "σοβαρός"...

Και πού να δούμε πόσο καλύτερος ακόμα θα γίνει, αφού τον αφήνει ο θεός να ζήσει [όπως μας είπε η σοφία τού Γέροντα παραπάνω], να ζήσει να μας φωτίζει και να μας οδηγεί!

buzz it!

11 σχόλια:

ioannisk είπε...

Σοβαρός ο Παπαθεμελής; Θα μου πείτε πως ήταν και υπουργός, όπως και ο εξ' ίσου σοβαρός Πολύδωρας...

Έτσι όπως πάμε σε λίγο θα θεωρούνται σοβαροί οι Λιακόπουλοι και Καραμπελιάδες.

Γιάννης Χάρης είπε...

προς θεού, φίλε μου, δίκιο έχεις, απλώς είπα: "θεωρείται" σοβαρός, όχι και πως είναι. Δείχνει δηλαδή σοβαρός, σε αντίθεση π.χ. με Λιακόπουλο, Καρατζαφέρη κτλ. Όπως δείχνει (τι λέει ο στόμας μου, θεέ μου!) σοβαρός στα παράθυρα ο Καραμπελιάς, μια και τον ανάφερες, και τρελαίνομαι που τον αντιμετωπίζουν στα σοβαρά, όταν θυμάμαι το γέλιο που ρίχναμε μ' αυτόν και την "οργάνωσή" του στα περίφημα, επί καθημερινής βάσεως, μεταπολιτευτικά πηγαδάκια...

JustAnotherGoneOff είπε...

Μπορεί η Πανδώρα να είναι ισοπεδωτική και "πρετεντερική" όπως δικαίως καταλογίζετε, αλλά την οίησή της απέναντι στους "μικροαριστερούς" τη βρίσκω λελογισμένη αντίδραση στον ιδεολογικό αρτηριοσκληρωτισμό. Πιστεύω ότι καλά κάνει και τα χώνει στα εξαπτέρυγα αυτά που έχουν εξευτελίσει την Αριστερά σε ένα θέατρο σκιών και ολοένα συρρικνούμενης απήχησης. Προσωπική μου γνώμη πάντοτε - και την θυμάμαι από τότε που την πρωτοδιάβαζα όταν έγραφε σε ροϊδικό ύφος (προφανώς, ο συντάκτης άλλαξε μετά)

JustAnotherGoneOff είπε...

Σημείωση: αφήνετε να εννοηθεί πως η Πανδώρα μπορεί να είναι ο Πρετεντέρης. Σίγουρα δεν είναι αυτός, έχει αποκαλυφτεί η ταυτότητά του ρπιν καιρό αλλά δεν είναι σχετικό το θέμα.

Γιάννης Χάρης είπε...

ομολογώ πως δεν κατάλαβα καλά την πρόταση για τα εξαπτέρυγα, ούτε σε ποιον ιδεολογικό αρτηριοσκληρωτισμό αναφέρεστε: του ΣΥΝ λόγου χάρη;;; γιατί αυτός είναι ο κύριος στόχος π.χ. Πανδώρας, Πρετεντέρη και λοιπών

[αλλά, αλήθεια υπάρχει μεγαλύτερος αρτηριοσκληρωτισμός -χώρια ο ρατσισμός- από έναν εξ ορισμού ισοπεδωτικό διπολισμό, δικομματισμό κτλ.;]

λάθος μου αν φάνηκε πως εννοώ ότι Πανδώρα και Πρετεντέρης είναι το ίδιο πρόσωπο. Ξέρω καλά ποιος είναι η Πανδώρα, έχει διαπράξει από ραδιοφώνου ουρανομήκη απρέπεια απέναντι στον Ελύτη και από σπόντα και σ' εμένα, σαν επιμελητή του -το σημειώνω απλώς επειδή φίλος καλός με μάλωσε που τσιτάρω Πανδώρα, δεν μπορώ όμως να της αρνηθώ πως έχει χιούμορ. -Όπως δε θα αρνηθώ, μια και το 'φερε η κουβέντα, το νευρώδες και πυκνό γράψιμο του Πρετεντέρη, που ομολογώ πως το ζηλεύω -άσχετα από τα όσα απαράδεκτα γράφει, όλο και πιο συστηματικά, δυστυχώς.

Dalagiorgos είπε...

Είχα την "τύχη" σύμφωνα με την Εκκλησία μας (ή, ορισμένους κύκλους της) να χάσω μια μικρή ξαδερφούλα μου από καρκίνο πριν από λίγα χρόνια. Μού 'χει χαραχτεί ένα περιστατικό στη μνήμη: Αν και όχι ιδιαίτερα θρήσκος, είχα ακολουθήσει την οικογένεια σε μια εκκλησία σ' ένα ορεινο χωριουδάκι της Βόρειας Ελλάδας όπου θα γινόταν δέηση υπέρ της σωτηρίας (όχι της ψυχής, της πραγματικής σωτηρίας) της ξαδέρφης μου. Ο τραγόπαπας (πιστέψτε με, ο χαρακτηρισμός είναι επιεικής για τον ίδιο και τους ομοίους του) που "λειτουργούσε" στην εκκλησία, δεν επέτρεψε στην αδερφή της ασθενούς στο ναό επειδή... φορούσε παντελόνι!!!
Κάπου είχα διαβάσει δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι οι γονείς των παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί. Πρέπει να το βρω, είχε μπει μάλιστα και στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από την άλλη, πολλοί "καλοί" Χριστιανοί, εργατικοί και προκομένοι, θεώρησαν την ασθένεια της ξαδέρφης μου τιμωρία απ' το Θεό, επειδή οι γονείς της δεν ήταν όσο θρήσκοι όσο οι "καλοί" Χριστιανοί θα ήθελαν...
Τελικά ας αποφασίσουν: αυτές οι βαριές ασθένειες είναι ευλογία ή τιμωρία απ' το Θεό. Κι ο Θεός τους είναι Θεός της Αγάπης ή Εκδικιτής Τιμωρός.
Έλεος πια...

Ανώνυμος είπε...

κ. Χάρη,
πρωτίστως, οφείλω να ομολογήσω πως συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σας απέναντι σε τέτοιου είδους φαιδρά και φύσει αναίσχυντα φυλλάδια, που διακινούνται με τις ευλογίες θρησκευτικών ταγών, οι οποίοι με απλουστευτικά και τραγελαφικά επιχειρήματα επιθυμούν να δώσουν απαντήσεις στις μεταφυσικές αγωνίες των ανθρώπων.
Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να παραβλέψω την για πολλοστή φορά εκπεφρασμένη σας εμπάθεια απέναντι στο πρόσωπο της Λιάνας Κανέλλη.
Και αυτό όχι γιατί αναφανδόν διαφωνείτε με τις πολιτικές της θέσεις και κατ' επέκταση με τα ιδεολογικά κελεύσματα του ΚΚΕ, αλλά επειδή ακολουθείτε μια λαθεμένη και επονείδιστη ατραπό στην προσπάθεια σας με κάθε ευκαιρία να την απαξιώνετε.
Το να διαφωνεί, δηλαδή, κάποιος εν μέρει ή ακόμη και να έρχεται σε μετωπική σύρραξη με τις θέσεις του ΚΚΕ, αποτελεί κάτι το σύνηθες, εύλογο και θεμιτό -αν θέλετε- σε μία ώριμη δημοκρατία, όπου συνυπάρχουν και με συνταγματική κατοχύρωση όλες οι αντιτιθέμενες απόψεις.
Εντούτοις, η αδιάκοπη εξαπόλυση ύβρεων και πληθώρας απαξιωτικών εκφράσεων με ανεδαφικά ή καθόλου προσχήματα και με αυτοσκοπό την εξύβριση, δεν τιμούν τον οποιοδήποτε αρθρογράφο.
Πόσο μάλλον την επονομαζόμενη Πανδώρα την οποία επικαλείστε, ως πρόθυμο πάντοτε αρωγό στην -εκστρατεία- σας ενάντια στο εν λόγω πρόσωπο.
Το αναφέρετε, άλλωστε, και εσείς ο ίδιος ότι επιδεικνύει μια ιδιαίτερη περιφρόνηση απέναντι στα κόμματα της Αριστεράς, γεγονός που εύκολα μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι a priori διάκειται εχθρικά απέναντι στην Λ.Κανέλλη.
Όσον αφορά, τώρα, τις απόψεις σας για το ΕΣΡ και την στάση του απέναντι στο κάπνισμα του συγκεκριμένου προσώπου, έχω να σας ρωτήσω μόνο το εξής: εσείς μόνο την εν λόγω κυρία παρατηρείτε να καπνίζει στους τηλεοπτικούς δέκτες;
Διότι αν συμβαίνει αυτό, τότε είτε δεν παρακολουθείτε ούτε ελάχιστα τηλεόραση και συνεπώς κατηγορείτε πρόσωπα και καταστάσεις δίχως ιδίοις όμμασι πληροφόρηση είτε παρακολουθείτε μόνο σκετσάκια εκκλησιαστικών καναλιών με μόνο καπνό εκεί όχι του τσιγάρου αλλά του θυμιάματος...
Εξάλλου όποια τηλεοπτική σειρά και να παρακολουθήσεις ακόμη και αυτές που κατεξοχήν απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες, ακόμη και παιδικά κινούμενα σχέδια (θυμηθείτε τον Λούκι Λουκ από τη παιδική σας ηλικία) παρακολουθείς απειράριθμα πρόσωπα να καπνίζουν αρειμανίως.
Τότε γιατί δεν επιζητάτε την παρέμβαση του ΕΣΡ και για όλες αυτές τις εκφάνσεις της τηλεοπτικής μας πραγματικότητας, η οποία ομολογώ πως δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά και δεν οδηγείται στην ίαση με στενόμυαλες ηθικολογικές προτάσεις, όπως θα ήταν η απαγόρευση εμφάνισης τσιγάρου στην τηλεόραση ή η επιβολή κυρώσεων στον οποιοδήποτε βουλευτή για μια τέτοια "παραβατική" συμπεριφορά. Μπορείτε βεβαίως να αντιληφθείτε πόσο παρωχημένες και άκριτα συντηρητικές είναι τέτοιες απόψεις, οι οποίες θα εγκαινίαζαν μία νέα περίοδο σεμνοτυφίας και στείρας ηθικολογίας, για να μην αναφέρω και την λογοκρισία που με εωσφορική μαεστρία θα επερχόταν στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Είμαι απόλυτα βέβαιος πως και εσείς απεύχεστε το λυκαυγές μιας τέτοιας εποχής. Γι' αυτό, λοιπόν, ως φιλική παραίνεση, σας προτρέπω να απαγορεύετε σε ταπεινά ένστικτα όπως η εμπάθεια -για να μην πω μήνις- απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, να σας ωθούν σε τέτοιες νεοσυντηρητικές θέσεις.
Τέλος, επειδή αναφερθήκατε στην αλήστου μνήμης Μελίνα, την οποία θαυμάζω απεριόριστα τόσο για την καλλιτεχνική όσο και πολιτική της δράση, οφείλω να σας υπενθυμίσω πως συχνά επεσήμανε ότι το τσιγάρο είναι ο μόνος της φίλος, που ποτέ δεν θα την προδώσει. Σ' αυτήν την γυναίκα, λοιπόν, γιατί δεν επιτίθεστε ή γιατί δεν ζητάτε την παρέμβαση του ΕΣΡ όταν αναφέρονται αυτές οι δηλώσεις της από τα στόματα των ζώντων συγγενών της; Σαφέστατα επειδή θα ήταν παιδαριώδες και αφελέστατο, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Λ.Κανέλλη. Μόνο που στην δεύτερη περίπτωση η εμπάθεια λειτουργεί ως παραισθησιογόνο... με τη συνακόλουθη θόλωση της σκέψης!
Και επειδή όπως έγραφε και ο μέγας Ελύτης "η σκέψη ξεβάφει. Ο νους ποτέ" παρακαλώ διαφυλάξτε τα χρώματα του νου σας έναντι στο γκρίζο κάποιων σκέψεών σας.

Γιάννης Χάρης είπε...

κ. Τυφωέα,

η Κανέλλη ποτέ δε με απασχόλησε και δε με απασχολεί σαν εκπρόσωπος του ΚΚΕ: παρότι άβυσσος με χωρίζει από το ΚΚΕ, η Κανέλλη αποτελεί το όνειδος και την έσχατη παρακμή ενός κόμματος που πάντως έχει μια ιστορία και προπάντων εκφράζει [ωραία, ας μην πω εδώ "παγιδεύει"]λαϊκά στρώματα και πόθους αγνών ανθρώπων.

Αδυνατώ να δεχτώ και να αντιμετωπίσω σοβαρά κουτσαβάκικες και τραμπούκικες στάσεις, μια τάχα πιο εξευγενισμένη [και γιαυτό και πιο επικίνδυνη] εκδοχή των τραγκοκακαουνάκηδων.

Για το τσιγάρο το ξέρω, αλίμονο, ότι ευδοκιμεί στην τηλεόραση: ίσως δεν ξέρετε όμως εσείς πως είναι τύποις απαγορευμένο στα δελτία ειδήσεων και τα παράθυρά τους, καθώς και στα σοβαρά πάνελ και τοκ σόου. [Λαμπρή εξαίρεση αποτελεί εννοείται το ξέφραγο αμπέλι του Τριανταφυλλόπουλου, με τα ανάλογα φρούτα τύπου Ανευλαβής.] Και είναι γνωστό πως η Κανέλλη έχει σθεναρά αντιταχτεί στην πρακτική αυτή και έχει δηλώσει, τσαμπουκαλίδικα βεβαίως βεβαίως, πως χωρίς τσιγάρο δεν αποδέχεται καμία πρόσκληση και δεν εμφανίζεται στο γυαλί. Και επειδή ο τσαμπουκάς πάντα περνάει, κανένας δημοσιογράφος δε δέχεται να χάσει το νούμερο/τα νούμερα που του προσφέρει η εν λόγω.

Αυτό λοιπόν το πάγια ιταμό στιλάκι του μοσχόμαγκα με ενοχλεί, με γεμίζει ντροπή -αλλά μαζί κατάπληξη και λύπη που μπορεί και βρίσκει ακροατήριο, το οποίο νομίζει πως είναι τάχα κάτι άλλο από τους τραγκοκακαουνάκηδες και ό,τι άλλο σχετικό ξερνάει καθημερινά απ' το γυαλί στα μούτρα μας. Αλλιώς θα ήταν απίστευτη αφέλειά μου να ξεκινήσω τον... αντικαπνιστικό αγώνα από τη Λιάνα.

kukuzelis είπε...

Κύριε Τυφωέα,

Γράφετε:

Εξάλλου όποια τηλεοπτική σειρά και να παρακολουθήσεις ακόμη και αυτές που κατεξοχήν απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες, ακόμη και παιδικά κινούμενα σχέδια (θυμηθείτε τον Λούκι Λουκ από τη παιδική σας ηλικία) παρακολουθείς απειράριθμα πρόσωπα να καπνίζουν αρειμανίως.

Ενημερώνω ότι ο Λούκι Λουκ δεν κάπνισε ποτέ από τηλεοράσεως. Και, στο χαρτί, έχει αντικαταστήσει, χρόνια τώρα (από το 1983 όπως διάβασα), το τσιγάρο μ' ένα κομμάτι στάχυ... Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό, αλλά τι να κάνουμε; Είναι ο νόμος...

Να είστε καλά.
*

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια....

Ανώνυμος είπε...

...Πράγματι έχετε δίκιο ...είναι ζώα 60+ γενιές ανθρώπων που πίστεψαν στον ένα και μοναδικό Θεό τον Ιησού Χριστό! Δίκιο έχετε μωρέ.. τόσα δείνα βρήκαν τον πλανήτη, ενώ τώρα που η "έξυπνη" γενιά μας απομακρύνθηκε απο την εκκλησία και βρήκε το ...νόημα της ζωής, ΟΛΑ βαίνουν καλώς...!!!
Κάτι "προκομένοι" αμόρφωτοι Φραπεδόβλαχοι σαν εσάς θα πάνε μπροστά τον κόσμο...!