21/1/11

Μπουτάρης-«όλων όσοι» 1-0, και δύο άσχετες πλην εύμορφες φάσεις

Διαβάζει (εντυπωσιακά αντιρητορικός) την ομιλία του ο Μπουτάρης κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη:

«Το παράδειγμα του Καραμανλή [...] ας φωτίζει τον δρόμο των επιγόνων του και όλων όσοι ασχολούνται – »

εδώ μασάει την τελευταία συλλαβή τού «ασχολούνται», και σηκώνοντας ελαφρά το κεφάλι απ’ το χαρτί, διορθώνει:

«όσων ασχολούνται με τη δημόσια ζωή»!

Ααα, κι εγώ γουστάρει Μπουτάρη!

διαβάστε τη συνέχεια...

Τι έγινε, ή τι μοιάζει να ’γινε λοιπόν; Ή

(α) κάποιος, κατά τα γνωστά και νόμιμα, του έγραψε τον λόγο, βάζοντας το σιδερωμένο «όλων όσοι», το γραμματικά «σωστό» πλην αστήρικτο για το σημερινό γλωσσικό αίσθημα, κι όταν έφτασε ο Μπουτάρης στο σημείο αυτό ξενίστηκε, και αμέσως, ενστικτωδώς, διόρθωσε αυτό που του φάνηκε λάθος, ή

(β) τον έγραψε μόνος του τον λόγο, χρησιμοποιώντας προφανώς αυτό που του υπαγόρευε το γλωσσικό του αίσθημα, το «όλων όσων» δηλαδή, κι έπειτα έδωσε σε κάποιον τον λόγο του να του τον στρώσει, ή απλώς να ρίξει μια ματιά, κι αυτός ο κάποιος του διόρθωσε το «λάθος» με το «σωστό»,

και έγινε έτσι αυτό το υπέροχο που ακούσαμε όλοι.

Με την α΄ εκδοχή, του λογογράφου δηλαδή, συνηγορεί το ότι στον Τύπο φαίνεται πως μοιράστηκε η ομιλία με το «όλων όσοι», αν κρίνω από την ομοφωνία των πηγών που βρήκα στο ίντερνετ. Το σημειώνω απλώς για την ιστορία, καθόλου δεν μας ενδιαφέρει εδώ· εδώ μας ενδιαφέρει το υγιές, μάλλον το υπαρκτό και δρων γλωσσικό αίσθημα, την ώρα που κάποιος ρεπόρτερ σε κάποια πλημμύρα μιλούσε για τα σακιά με άμμο που έβαζαν «για να συγκρατηθούν τα νερά– τα ύδατα» διόρθωσε αμέσως τον εαυτό του, ενώ o πολύς Χατζηνικολάου έλεγε ότι ο ασθενής «μετεφέρθη, με συγχωρείτε, διεκομίσθη στο νοσοκομείο»!

Ναι, με κάτι τέτοια, γουστάρει, ξαναλέω, Μπουτάρη.



ΥΓ. 1: Είπα Χατζηνικολάου, και προχτές το καταφχαριστήθηκα όταν εξεμάνη με τον κακό χαμό που έγινε στην εκπομπή του για το φράχτη και τους μετανάστες, όπου μιλούσαν όλοι μαζί, και ανέκραξε: "Δεν υπάρχει αυτό που έπαθα σήμερα!" Πολύ τη διασκεδάζω αυτή την τυπικά παραδοξολόγα καθημερινή έκφραση που διαδόθηκε ταχύτατα και έφτασε και στα ιερά αποστειρωμένα χείλη του Χ.

ΥΓ. 2: Είπα εκπομπή του Χατζηνικολάου, και δεν μπορώ να μη σημειώσω τις κορυφές στο τοπ τεν της συζήτησης, απ' τη μια τον πρόεδρο των χρυσαυγισμένων κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα κι απ' την άλλη την αρμόδια υφυπουργό Άννα Νταλάρα, που σχεδόν δυσφορούσε όταν τη ρωτούσαν πόσοι μετανάστες υπάρχουν στη χώρα κτλ. Το καλυτερότερο, στη σημερινή Ελληνοφρένεια δύο κιόλας ακροατές επισήμαναν την ομοιότητα στον τόνο της φωνής της κυρίας Νταλάρα με τον αποστολικό λόγο της κυρίας Λουκά! Κι ο περίφημος Αποστόλης τούς έκανε τη χάρη, έβαλε πλάι πλάι την υφυπουργό να διαμαρτύρεται: "Πού θέλετε να ξέρω εγώ!" και την κυρία Λουκά με το περίφημο "Μετανοείτε" της!

buzz it!