24/11/12

Χρυσαυγίτικοι αστικοί μύθοι - Κακοποίηση ανηλίκων - Εναλλακτικό χαζολόγημα

(Εφημερίδα των συντακτών, 24 Νοεμβρίου 2012)

 

Χρυσαυγίτικοι αστικοί μύθοι

Απ’ τους κροκόδειλους που εκκολάφθηκαν στους υπονόμους της Νέας Υόρκης και ξεμυτίζουν απ’ τη λεκάνη της τουαλέτας ώς τους Χρυσαυγίτες που ασπρίζουν διαμερίσματα λερωμένα από Πακιστανούς η απόσταση είναι γεωγραφική. Το παραμύθι ένα.

Αστικοί ή περιαστικοί μύθοι λέγονται αυτοί με τους κροκοδείλους, που κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο, προπαγανδιστικοί ειδικότερα οι δικοί μας, στη νέα εποχή της Χρυσής Αυγής, που κυκλοφορούν και στις σοβαρές εφημερίδες μας.

Άλλοι κραυγαλέοι και προφανείς, π.χ. η κοπέλα, λέει, στην Κόρινθο που τη βίασαν άγρια 4 αλλοδαποί και στο νοσοκομείο όπου πήγε και την εξέτασαν της βρήκαν 28 (!) είδη σπέρματος, άλλοι λιγότερο, και γι’ αυτό πιο πιστευτοί.

Συχνά αρκεί να βάλεις κάτω δυο στοιχεία, να σκεφτείς, ή να απευθυνθείς στο νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου δεν είχαν ακουστά τέτοιο περιστατικό…

Αλλά την ηλικιωμένη που βγάζει χρήματα από ΑΤΜ με την προστατευτική κάλυψη Χρυσαυγιτών, κοτζάμ φωτογραφία πρωτοσέλιδη στο Πρώτο Θέμα, γραφείο τύπου και πλυντήριο της Χρυσής Αυγής, να μην την πιστέψεις;

Να την πιστέψεις, αλλά όπως μας την αποκαλύπτει ο Δημήτρης Ψαρράς, με ονοματεπώνυμο κτλ., στην ανεκτίμητη Μαύρη Βίβλο της Χρυσής Αυγής: μητέρα επίλεκτου Χρυσαυγίτη και υποψήφιου στις εκλογές! μάνα είναι μόνο μία· να μην την πας στην τράπεζα συνοδεία;


Κακοποίηση ανηλίκων


«Μη φοβάστε την τρομοκρατία της Αριστεράς!» ήταν η παραίνεση, και «Δυνατά, ελληνικά!» ο θούριος του εθνοπατέρα προς τα νέα παιδιά. Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής προς μαθητές γυμνασίου από το Τολό.

Στις επιμορφωτικές πολιτιστικές εξορμήσεις των σχολείων, όπως επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παιδικό θέατρο κ.ά., περιλαμβάνονται και επισκέψεις στη Βουλή, όπου μάλιστα τα παιδιά παρακολουθούν και τη συνεδρίαση της ημέρας. Φαντάζεται κανείς πώς τα προετοιμάζουν οι καθηγητές, τη ρητορική για το Ναό της Δημοκρατίας κτλ.

Αδιαμφισβήτητη καταρχήν η σημασία της εμπειρίας αυτής. Κάποτε. Τώρα όχι. Ακατάλληλος χώρος για ανηλίκους θα έπρεπε να κηρυχτεί το Κοινοβούλιο στα χρόνια της Χρυσής Αυγής. Όχι για να μη δουν τους Χρυσαυγίτες τα παιδιά. Που δεν τους λείπουν δυστυχώς οι παραστάσεις από τη δραστηριότητα των παλικαριών με τα μαύρα. Το θέμα είναι να μη δουν την οικτρή κατάντια του Ναού. Πάντως να μη νομίσουν ότι Δημοκρατία είναι αυτή, ότι Δημοκρατία είναι αυτό.

Γιατί αυτό είναι βεβαίως πλαστή, παραμορφωτική εικόνα. Και η παρακολούθησή του, ε ναι, κακοποίηση ανηλίκων.


Εναλλακτικό χαζολόγημα

Χαμπέμους μετάφραση του ξενικού «ζάπινγκ», για να μη μολύνεται η γλώσσα από λέξεις βαρβαρικές: «Είμαι ένας από τα εκατομμύρια των απλών Ελλήνων που σ’ ένα διάλειμμα χαζεύω εναλλακτικά (κάνω ζάπινγκ...) στα συνήθη τηλεοπτικά προγράμματα» έγραψε τελευταία ο Γ. Μπαμπινιώτης.

Νόου κόμμεντ.

(Στην ίδια επιφυλλίδα γράφει για «τηλεοπτικές σειρές συνεχείας (σίριαλ)». «Σειρά συνεχείας» κατ’ αντιδιαστολή άραγε προς «στιγμιαία σειρά»; Υπάρχει δηλαδή σειρά που να μην προϋποθέτει «συνέχεια»; Άσε που μια χαρά λέγονται προ πολλού «τηλεοπτικές σειρές», ή και σκέτα «σειρές», τα σίριαλ. Δε χρειαζόταν γλωσσολογική τάχα συνδρομή, που, με την έλλειψη οικονομίας και την αστοχία της, οδηγεί, ως συνήθως, στην αντίθετη κατεύθυνση, την εμμονή στον ξενικό όρο.)

Από την εποχή που προτεινόταν να ειπωθεί το σάντουιτς «αμφίψωμο» και ο μπιντές «πυγολουτήρας» πόσο μακριά άραγε βρισκόμαστε;

buzz it!